Skip to content

Περί χαρτιού

Ενημερώσου για τον κόσμο του χαρτιού, τα τεχνικά χαρακτηριστικα καθώς και τις οικολογικες πιστοποιήσεις.

Χαρακτηριστικά των χαρτιών

Μάθε τα πάντα γύρω από το χαρτί, τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά τους στην εκτύπωση.

Τα νερά του χαρτιού

Ο όρος “νερά του χαρτιού” αναφέρεται στην κατεύθυνση των ινών στο χαρτί κατά τη διαδικασία παραγωγής. Το χαρτί μπορεί να έχει διάφορες κατευθύνσεις ινών, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Οι ίνες μπορεί να είναι οριζόντιες, κάθετες ή να έχουν κάποια άλλη κλίση. Η κατεύθυνση των ινών επηρεάζει τις ιδιότητες του χαρτιού. Για παράδειγμα, χαρτί με ίνες που είναι πυκνότερες στον κατακόρυφο άξονα μπορεί να έχει μεγαλύτερη αντοχή, ενώ χαρτί με οριζόντιες ίνες μπορεί να έχει καλύτερη ικανότητα για εκτύπωση. Η κατεύθυνση αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα και τη χρησιμότητα του χαρτιού.

Το βάρος του χαρτιού και η διαφορά του με το πάχος​

Το βάρος του χαρτιού εκτύπωσης αναφέρεται στο βάρος του χαρτιού ανά τετραγωνικό μέτρο (συνήθως αναφέρεται ως γραμμάρια ανα τετραγωνικό μέτρο). Αντίθετα, το πάχος του χαρτιού αναφέρεται στο πάχος του μονόφυλλου χαρτιού, συνήθως με μονάδες μέτρησης όπως τα μικρόμετρα (Μικρά). Το βάρος δίνει μια ιδέα για την πυκνότητα του χαρτιού, ενώ το πάχος αναφέρεται στη φυσική πάχυνση του υλικού. Συνήθως το βάρος του χαρτιού αυξάνεται με την αύξηση του πάχους αλλα υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με τη σύνθεση και τη δομή του χαρτιού.

Διαστάσεις των χαρτιών

Tα χαρτιά διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις, καθιστώντας τα κατάλληλα για διαφορετικές εφαρμογές. Οι κοινές διαστάσεις περιλαμβάνουν τα 70×100, 61×86, 50×70. Επιπλέον υπάρχουν και πιο ειδικές διαστάσεις εργοστασιακές είτε με κοπή 33×48 (με μικρή απόκλιση χιλιοστών ανάλογα την ανάγκη), 30.5×43, Α3 (29.7×42) και Α4(21×29.7) Οι μονάδα μέτρησης είναι πάντα τα εκατοστά (cm).

Οι διάφορες επιφάνειες

Υπάρχουν αρκετές επιφάνειες χαρτιών που ανταποκρίνονται σε διάφορες απαιτήσεις και επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν την κατάλληλη για τις εκτυπωτικές τους ανάγκες. Η πιο συνηθισμένη επιφάνεια είναι η λεία, η οποία παρέχει εξαιρετική απεικόνιση για την εκτύπωση κειμένου και γραφικών. Υπάρχει επιπλέον η ματ επιφάνεια που προσφέρει καλή αναπαραγωγή χρωμάτων και είναι λιγότερο επιρρεπή στην αντανάκλαση φωτός. Άλλη επιλογή είναι η γυαλιστερή επιφάνεια, που δίνει έντονη λάμψη στα χρώματα, καθιστώντας την κατάλληλη για φωτογραφικές εκτυπώσεις. Τέλος, η σατινέ επιφάνεια βρίσκεται ανάμεσα σε ματ και γυαλιστερή. Προσφέροντας ισορροπημένη απόδοση χρωμάτων και αντοχή στο ξεθώριασμα. Τέλος, υπάρχουν και οι ανάγλυφες επιφάνειες που προσδίδουν μια τρισδιάστατη υφή στο έντυπο αφήνοντας μια ωραία εντύπωση στον χρήστη.

Η επίστρωση

Η επίστρωση των χαρτιών εκτύπωσης καθιστάται ως πολυ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα και το αποτέλεσμα των εκτυπώσεων. Οι επικαλύψεις μπορεί να είναι επιχρισμένες (coated) η μη επιχρισμένες (uncoated). Τα χαρτιά χωρίς επίχριση παρέχουν μια ματ επιφάνεια και συχνά χρησιμοποιούνται για εκτυπώσεις που πρέπει να είναι εύκολα εγγράψιμες, όπως τα βιβλία. Τα χαρτιά με επίχριση έχουν επίστρωση με λείο υλικό που παρέχει καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων, λεπτομέρεια και αντοχή στον χρόνο. Συνηθίζονται για πιο επαγγελματικές εκτυπώσεις όπως φωτογραφίες, περιοδικά, και προωθητικό υλικό. Η επίχριση επιτρέπει στο χαρτί να αποδώσει υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις με ζωντανά χρώματα και εξαιρετική λεπτομέρεια.

Υδατογράφηση

Η υδατογράφηση στα χαρτιά αποτελεί ένα αντικείμενο που διασφαλίζει ποιότητα καθώς και πιστοποίηση. Η υδατογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα έγγραφα (τα οποία έχουν την δυνατότητα υδατογράφησης) και κυρίως σε επιστολές και προσκλήσεις. Η διαδικασία της υδατογράφησης πραγματοποιείται από ειδικούς κυλίνδρους που μπαίνουν στα εκτυπωτικά μηχανήματα και χαράζουν ένα σχέδιο στο χαρτί που γίνεται ορατό στον χρήστη μόνο όταν το χαρτί παρατίθεται αντίθετα στο φως.

Οικολογικά χαρακτηριστικά

1FSC

Forest Steward Council

Το εμπορικο σημα FSC προσδιοριζει τη δασοκομια και παραγωγα αυτης προιόντα, όπως χαρτί, που παρέχονται απο σωστή διαχείρηση, βιώσιμες και υπεύθυνες δασικές εργασίες, σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα που λαμβάνουν υπόψη οι τοπικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της περιοχής στην οποία βρίσκονται αυτά τα δάση
ECF

Elementary Chlorine Free

Το σήμα ECF εγγυάται τη χαμηλή περιεκτικότητα σε παράγωγο οργανικό χλώριο. Τονίζει οτι ο πολτός που χρησιμοποιήθηκε ήταν λευκασμένος με οικολογικές διεργασίες.

COTTON

Cotton

Το εμπορικό σήμα Cotton δηλώνει την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες από βαμβάκι. Ελάχιστα χαρτιά κατέχουν αυτή τη πιστοποίηση.
SRF

Selected Recycled Fibres

Το σήμα αυτο πιστοποιεί τη χρήση ανακυκλωμένων ινών πολτού που προέρχονται απο επιλεγμένα υλικά, ώστε να εξασφαλίζονται υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που είναι απαλλαγμένες απο ακαθαρσίες και μηχανικά υπολείμματα.

WMF

Well Managed Forest

Το σήμα αυτό πιστοποιεί την προέλευση του χαρτιού από ολοκληρωμένες και βιώσιμες δασικές διεργασίες, όπου ελέγχεται η υλοτόμηση και θεσπίζονται πολιτικές αναφύτευσης.
EKO ENERGY

Eco Energy

Το ECOenergy είναι ένα διεθνές οικολογικό πιστοποιητικό για την ενέργεια. Η μονάδα παραγωγής του χαρτιού είναι συμβατή με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και χρηματοδοτεί νέα εγχειρήματα για ανανεώσιμη ενέργεια.

PCW

Post-Consumer Waste

Το χαρτί παράγεται απο επιλεγμένα απορρίματα χαρτιού μετά την κατανάλωση του. Οι ίνες επεξεργάζονται προσεκτικά για να επιτευχθεί η απόδοση του παρθένου χαρτοπολτού.

HMA

Heavy Metal Absence

Το σήμα αυτό πιστοποιεί τη συμμόρφωση της παραγωγής με την CE94/62 (συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στις συσκευασίες). Η οδηγία καθορίζει τη μέγιστη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων (κάδμιο, χρώμιο, υδράργυρο και μόλυβδο).

BABOO

Bamboo

Το σήμα αυτό πιστοποιεί οτι το χαρτί παράγεται με γρήγορα αναπτυσσόμενες, ανανεώσιμες ύλες και ο χρωματισμός γίνεται με φυσικές χρωστικές ουσίες. Το φυτό “bamboo” που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χαρτιου τηρεί μία σειρά υπεύθυνων διαδικασιών εισαγωγής και πιστοποιείται απο ανεξάρτητο φορέα.

PH_NEUTRAL

pH Neutral

Το σήμα αυτό δηλώνει την ουδέτερη θέση του χαρτιού, σε γενικές γραμμές προσδιορίζεται με τη χρήση του οξέος στην διαδικασία παραγωγής. Το pH υπολογίζεται απο ένα υδατικό εκχύλισμα του χαρτιού.

LONG LIFE ISO

Long Life ISO 9706

Το ISO 9706 πιστοποιεί την υψηλή αντοχή των χαρτιών τονίζοντας την ελάχιστη περιεκτικότητα σε ουσίες όπως ανθρακικό ασβέστιο και προσδιορίζει τη μέγιστη και ελάχιστη τιμή του pH. Η πιστοποίηση αφορά μη τυπωμένα χαρτιά.

ACID FREE

Acid Free

Το σήμα αυτό πιστοποιεί τη παραγωγή χαρτιού με ελάχιστη χρήση όξεων, έχοντας ως αποτέλεσμα ουχέτερο pH. Χαρτιά που φέρουν αυτή την πιστοποίηση είναι κατάλληλα για πολύχρονη διατήρηση σε καλή κατάσταση, με ιδιαίτερη εφαρμογή σε έργα τέχνης και σημαντικά έγγραφα.

NON WOOD NEW

Non Wood Vegetable Annual Fibers

Το σήμα αυτό πιστοποιεί την παραγωγή χαρτιού με ίνες οι οποίες δεν προέρχονται απο ξύλο αλλά απο επιλεγμένους ιστούς φυτών όπως γρασίδι, υφαντικές ίνες, φύλλα, η ίνες απο φρούτα.Ανακάλυψε την πλήρη γκάμα χαρτιών

Εκτύπωση και επεξεργασία

Offset

Η offset εκτύπωση είναι μια δημοφιλής τεχνική εκτύπωσης που ευρέως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της εκτύπωσης. Κατά τη διαδικασία αυτή, το εκτυπωτικό μέσο, συνήθως μια λιθογραφική μήτρα, μεταφέρει το σχέδιο σε έναν ενδιάμεσο κύλινδρο από καουτσούκ. Ο όρος “offset” προέρχεται από το γεγονός ότι η εικόνα μεταφέρεται αρχικά στον ενδιάμεσο κύλινδρο και στη συνέχεια στο χαρτί, αντί να εκτυπώνεται απευθείας από τη μήτρα στο χαρτί. Αυτή η διαδικασία παράγει εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας με ζωντανά χρώματα και λεπτομέρεια, και αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή για μεγάλες παρτίδες εκτυπώσεων, όπως βιβλία, περιοδικά, αφίσες και άλλα.

Ψηφιακή εκτύπωση

Η ψηφιακή εκτύπωση αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο εκτύπωσης, όπου αντί για τις παραδοσιακές λιθογραφικές πλάκες χρησιμοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες εκτύπωσης. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει γρήγορη και ευέλικτη παραγωγή εκτυπώσεων, καθώς μπορεί να εκτυπώσει απευθείας από ψηφιακά αρχεία χωρίς την ανάγκη για πολύπλοκες προετοιμασίες. Αυτή η τεχνολογία είναι ιδανική για μικρές ποσότητες εκτυπώσεων, προσαρμοσμένες εκτυπώσεις και γρήγορες παραδόσεις. Επιπλέον, η ψηφιακή εκτύπωση επιτρέπει υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις με εξαιρετική αναπαραγωγή χρωμάτων και λεπτομέρεια.

ΗP Indigo εκτύπωση

Η εκτύπωση με τεχνολογία HP Indigo αντιπροσωπεύει μια προηγμένη μέθοδο ψηφιακής εκτύπωσης υψηλής ποιότητας. Αυτή η σειρά εκτυπωτών HP Indigo χρησιμοποιεί τεχνολογία ηλεκτροφωτογραφίας για να μεταφέρει το μελάνι στο χαρτί. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της HP Indigo εκτύπωσης είναι η τρομερή ικανότητά της να προσφέρει υψηλή αναπαραγωγή χρωμάτων και λεπτομέρειας, παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε ψηφιακή τεχνολογία εκτύπωσης. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως για επαγγελματικές εκτυπώσεις, όπως φυλλάδια, κατάλογοι, εξώφυλλα βιβλίων και προσαρμοσμένες εκτυπώσεις.

Θερμοτυπία

Η εκτύπωση με θερμοτυπία χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για την εκτύπωση σε χαρτί και διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της. Στη διαδικασία αυτή, το χαρτί τοποθετείται κάτω από τον εκτυπωτή θερμοτυπίας, και το “μελάνι” συνήθως είναι σε μορφή ριβανίου (μια ειδική μελανοταινία που λιώνει με τη θερμότητα). Όταν ο εκτυπωτής θερμοτυπίας εφαρμόζει θερμότητα στην ταινία, αυτή λιώνει και μεταφέρεται στο χαρτί, δημιουργώντας το επιθυμητό σχέδιο. Η θερμοτυπία χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτύπωση ετικετών, καρτών, αφισών και άλλων ειδών εκτυπώσεων, χρησιμοποιώντας χρυσά, έντονα μεταλλικά και ασημί χρώματα.

Μεταξοτυπία

Η μεταξοτυπία είναι μια εκτυπωτική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανάγλυφων σχεδίων η κειμένων στο χαρτί. Κατα τη διαδικασία αυτή, χρησιμοποιούνται ειδικά τελάρα μεταξωτού πανιού που είναι προχαραγμένα με το επιθυμητό σχέδιο ενώ τα μέρη που δεν θα τυπωθούν μονώνονται με είδη παραφίνης. Τα παραπάνω, πιέζουν το χαρτί, δημιουργώντας ένα ανάγλυφο σχέδιο πάνω του. Η εκτύπωση με μεταξοτυπία χρησιμοποιείται σε “δυσκολα” εκτυπώσιμα χαρτιά όπως πολύ χοντρά χαρτόνια, πολύ γυαλιστερά χαρτιά, συνθετικά και pvc.

Κλασσική τυπογραφία

Η κλασική τυπογραφία αναφέρεται σε μια μέθοδο εκτύπωσης που χρησιμοποιεί τυπογραφικά στοιχεία από μέταλλο ή άλλα υλικά. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι γραμματοσειρές και τα σχέδια χαράσσονται ανάποδα στα τυπογραφικά στοιχεία, και στη συνέχεια, το μελάνι εφαρμόζεται στις χαραγμένες επιφάνειες. Τα τυπογραφικά στοιχεία στη συνέχεια πιέζονται ενάντια στο χαρτί για να μεταφέρουν το μελάνι. Η κλασική τυπογραφεία προσφέρει ακρίβεια και ποιότητα εκτύπωσης που παράγει και χρησιμοποιείται κυρίως για μονόχρωμες εκτυπώσεις προσκλήσεων, καρτών, εξώφυλλα βιβλίων κ.α.

Υπολόγισε την ποσότητα του χαρτιού σου

Με τον υπολογιστή χαρτιού έχεις την δυνατότητα να υπολογίσεις την σωστή ποσότητα χαρτιού που χρειάζεται να παραγγείλεις. Μετέτρεψε εύκολα την διάσταση εκτύπωσης σε φύλλα εργοστασιακής διάστασης, καθώς και τα κιλά σε φύλλα ή το αντίστροφο.

Εξερεύνησε δημιουργίες τυπωμένες στα χαρτιά μας

Μια γκαλερί κατασκευών που δημιουργήθηκαν με τα εντυπωσιακά χαρτιά μας.

Ανακάλυψε όλη τη σειρά χαρτιών